Wat is Traditionele Working Equitation (TWE)

Traditionele Working Equitation (TWE)

Het uitdagende aan de sport Traditionele Working Equitation is het feit dat je maar liefst vier verschillende onderdelen hebt. Hoewel deze onderdelen heel duidelijk met elkaar verbonden zijn. Waarom? De sport is ontstaan vanuit de zuid- Europese cultuur om te paard de runderen te verplaatsen. Uren lang gaan paard en ruiter de velden op en brengen in alle rust hun vee naar nieuwe weiden. Zonder stress en met respect voor elk dier en de natuur. Bruggen en rivieren worden overgestoken, hekken geopend en weer gesloten. In de rustigere periode, vanuit eer en tijdverdrijf zochten de harde werkers elkaar op en toonden hun werkwijze aan elkaar. Hieruit is dan ook de sport ontstaan. Traditioneel, wat in deze betekend, met veel respect voor de herkomst, de cultuur en met een groot respect voor de natuur en allen die daarin leven.

Working Equitation (WE), letterlijk betekent dit “arbeidsdressuur” en dat is ook precies wat het is.
Working Equitation is een veelzijdige discipline binnen de paardensport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen.

Om terug te komen op de vier onderdelen; er zit een mooie logica en verloop in. Je start met een dressuurproef, waarin je het teamwork met je paard zonder obstakels kunt tonen. Pas dan ben je namelijk in staat om de dressuurtrail,of te wel stijltrail, op de juiste wijze te rijden (een trailparcours dat op precisie, samenwerking en de manier waarop je door de obstakels overwint). Als dat goed lukt, kun je dit parcours ook in een hoge snelheid nemen. Precies! De speedtrail. Het laatste onderdeel, het runderwerk, brengt alles bij elkaar. Samenspel met je paard, licht hulpen, snel schakelen maar toch met rust en controle een rund uit de kudde verplaatsen. Elk onderdeel vraagt specifieke talenten van jou en je paard. En toch zijn de onderdelen natuurlijk met elkaar verbonden. Hierbij staat het plezier, samenspel en respect voorop.

Iedereen die op een praktische speelse manier zijn/haar paard wil trainen kan met Working Equitation uit de voeten. Misschien is je paard nu nog niet zo wendbaar, licht aan de hulpen of moedig. Door gericht arbeidsdressuurmatig te trainen kun je met elk type paard vooruitgang boeken. Wat voor soort of type paard je hebt, maakt dus niet uit.

Wil jij je ook bekwamen of verbeteren binnen deze sport? Wij helpen je graag!

Traditionele Working Equitation in Nederland kent de volgende klasse:
Deelnemers mogen deelnemen in de klasse afhankelijk van hun leeftijd.

– Leadline Bixie: 4 t/m 8 jaar;
– Bixie: 6 t/m 12 jaar;
– Jeugd B en Jeugd L: 8 t/m 18 jaar;
– Young riders M en Z: 12 t/m 21 jaar;
– B1, B2, L1 en L2: vanaf 16 jaar;
– M1, M2, Z1 en Z masters: vanaf 18 jaar.

Voor alle klasse zijn er verschillende dressuurproeven.